“Mid to Senior : İmposter Sendromuyla Nasıl Başa Çıkılır”
Orta düzey bir geliştirici misiniz, kısa süre sonra kıdemli bir role geçmeye hazırlanıyor ama bir dolandırıcı gibi hissediyor musunuz? Yalnız değilsiniz. Sahtekârlık Sendromu, özellikle teknoloji sektöründe birçok kişiyi etkiler. Bir oyunun oyuncusu olmak gibidir, seyircinin repliklerinizi unuttuğunuzu bulmasını beklersiniz.
Sahtekârlık Sendromunu Anlama
Sahtekârlık Sendromu, bireylerin başarılarını şüpheye düşürdükleri ve bir “dolandırıcı” olarak ifşa olma korkusu yaşadıkları bir psikolojik durumdur.
Bu sendromu yaşayanlar, kendilerinden daha zeki olduklarını düşündüren insanları aldatmış olduklarına inanmalarına rağmen, yeteneklerinin dışsal kanıtları karşısında ikna olmazlar.
Biliyor muydunuz ki insanların %70'i hayatlarının bir noktasında sahtekarlık sendromu yaşar? Dolayısıyla, eğer bir dolandırıcı gibi hissediyorsanız, iyi bir şirkette olduğunuzu unutmayın!
İlginçtir ki, Sahtekârlık Sendromu genellikle bir görevde düşük yetenekli bireylerin yeteneklerini fazla tahmin ettikleri bir bilişsel yanılgı olan Dunning-Kruger etkisi ile birlikte var olur. Bir tahterevalli gibi; bir uçta sahtekârlık sendromu, diğer uçta Dunning-Kruger var.
Yükselen bir geliştirici olarak, kendinizin farkında olmak anahtardır. Kendi kendine şüphe ve aşırı güven arasında bir denge kurun.
Sahtekârlık Sendromunu Tanıma
Sahtekârlık Sendromu ile uğraştığınızın birkaç yaygın belirtisi şunlardır:
Sürekli kendinden şüphe: Başarılarınıza rağmen, yeterince iyi olmadığınız hissi.
Başarıyı şansa bağlama: Şanslı olduğunuza inanıyorsunuz, becerilerinizi ve çabanızı kabul etmiyorsunuz.
Başarısızlık korkusu: Korku, yeni zorlukları veya fırsatları kabul etmenizi engeller hale gelir.
Aşırı çalışma: “Bulunmamak” için veya başkalarının performansını yakalamak için daha uzun saatler çalışırsınız.
Başarınızı küçümseme: İşiniz için yapılan iltifatları veya tanımayı kabul edemezsiniz.
Sahtekârlık Sendromunu Yönetme
Sahtekârlık Sendromunu tanımladığımıza göre, onu yönetmek için bazı stratejileri tartışalım.
Tanıma ve kabul etme: Kabul etmek ilk adımdır. Eğer bir sahtekâr gibi hissediyorsanız, bu sadece bir his, bir gerçek değil. Korkularınızı kabul edin, ama onların sizi tanımlamasına izin vermeyin.
Başarılarınızı belgeleyin: Pozitif geri bildirimler, başarılar ve işinizle gurur duyduğunuz anların kaydını tutun. Kendi kendine şüphe sızdığında bunlara başvurun.
Başarısızlığı kabullenin ve öğrenin: Başarısızlıkların ve hataların yetersizlik kanıtı olmadığını, öğrenme ve büyüme fırsatları olduğunu kabul edin.
Destek arayın: Hislerinizi bir mentor, meslektaş veya destek grubu ile paylaşın. Benzer hisler yaşayan birçok insan olduğunu göreceksiniz.
Kendine bakım: Sahtekârlık Sendromu ile uğraşanlar arasında aşırı çalışma yaygın bir özelliktir. Dengeyi korumak için hobiler, egzersiz ve rahatlama için zaman ayırın.
Bir Sahtekâr Değilsiniz
“Her sanatçı ilk önce bir amatördü” — Ralph Waldo Emerson.
Her şeyi bilmemenin normal olduğunu unutmayın. Sektörümüz dinamik, sürekli gelişen bir alandır. Öğrenmeyi bıraktığınız gün, büyümeyi bıraktığınız gündür. Kendinize biraz müsamaha gösterin, yolculuğu kucaklayın ve başarılarınızı kutlayın. Onları hak ettiniz.
Kıdemli bir geliştirici olarak yeni rolünüze adım attığınızda, bazen derinliklerde hissetmenin normal olduğunu unutmayın. Sahtekârlık Sendromunun potansiyelinizi gerçekleştirmenizi engellemesine izin vermeyin.
Bir sahtekâr değilsiniz; öğrenme cesareti ve büyüme alçakgönüllülüğü ile silahlandırılmış bir yolculukta olan bir geliştiricisiniz.
Bu yazı Ivan Novak’ın hackernoon.com profilinde yayınladığı “From Mid to Senior: How to Deal With Imposter Syndrome” isimli makalesinden çevrilmiştir.